Rica na tribini FZSRI 'Zrno soli manje'

Na tribini 'Zrno soli manje: na korak do zdravlja i bolesti', u organizaciji FZSRI, Rica je dala svoj mali doprinos Stateškom planu smanjenja udjela soli u prehrambenim proizvodima koji se aktivno provodi u Republici Hrvatskoj od 2015. do 2019.
 
U fokusu su se našli pekarski proizvodi sa smanjenom količinom soli, koja se sada kreće od 2% pa čak i do 5%. Istraživanja pokazuju da čak 40 % dnevne potrebe za soli unosimo kroz pekarske proizvode. 
Preporuka svjetske zdravstvene organizacije je 1,4 %, a to je i postotak udjela soli u svim Rica proizvodima.
 
Kroasana Opatija je predstavila svoju malu kampanju pod nazivom 'Zrno soli manje', dok su na tribini predavanja održali istaknuti predavači.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc.dr.sc Ranko Stevanović, predstojnik Hrvatskog društva za hipertenziju i spec. nefrolog KBC Zagreb, prof.dr.sc. Bojan Jelenković, dr.sc. Ivan Pećin te pročelnica Katedre za javno zdravstvo, doc.dr.sc. Vanja Vasiljev Marchesi informirali su prisutne o utjecaju prekomjernog konzumiranja soli na naše zdravlje te iznijeli Nacionalni plan smanjenja unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj.
 
Na tribini smo predstavili RICA bezglutensku liniju kruhova sa smanjenim udjelom soli (1,4%) te oduševili prisutne studente i istaknute predavače iz Zagreba.
Na kraju, naša je direktorica, prof. Blaženka Matijević zaključila da ukoliko nepcu u kruhu ponudimo okuse namirnica kao što su heljda, buća, proso, lan, suncokret i konoplja, sol se može smanjiti na 0,8% jer njima sol nije potrebna zbog cjelovitog okusa koji djeluje na naše receptore.