Zajedno za veću svjesnost o celijakiji

 

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, u ponedjeljak 25. svibnja 2015. održao se Skup naziva 'Zajedno za veću svjesnost o celijakiji' čiji je glavni organizator bio Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s riječkom Udrugom oboljelih od celijakije RICO i prvim hrvatskim proizvođačem bezglutenskih pekarskih i slastičarskih proizvoda Kroasanom Opatija. Kooperacija navedenih subjekata jasno govori o dobrom primjeru suradnje na unaprjeđenju javnog zdravlja. Tako su Skupu nazočila vodeća gradska i županijska tijela, ali i ravnateljstva dječjih vrtića i škola te osobe iz privatnog i javnog života.

 

O temi celijakije i bezglutenskoj prehrani govorili su predstavnici Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ, gospođa Marina Milinović ispred Udruge oboljelih od celijakije PGŽ te direktorica Kroasane Opatija – gospođa Blaženka Matijević.

 

Prigodni program Skupa imao je informativno - edukativni karakter te intenciju senzibilizacije javnosti o celijakiji, bolesti s izrazitom tendencijom porasta posljednjih 50 godina. Na ovaj način nastojao se obilježiti i mjesec svibanj koji se u svijetu smatra mjesecom svjesnosti o celijakiji. Za sve uzvanike, nakon službenog dijela programa, bila je pripremljena i prigodna degustacija bezglutenskih proizvoda iz predstavljenog Rica asortimana.

 

Skup ''''Zajedno za veću svjesnost o celijakiji'''' je prvi korak u daljnjem razvoju akcije u cilju animiranja ravnatelja osnovnih škola, predškolskih ustanova i drugog pedagoškog osoblja, kao i roditelja te svih drugih zainteresiranih strana da se educiraju o celijakiji i potaknu na reakciju. Ove aktivnosti sadrže temeljnu ideju o promicanju činjenica i svjesnosti o celijakiji te boljoj i ugodnijoj integraciji oboljelih, naročito djece, u sustave predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja.