RICA i "Tisuću lica celijakije"

U organizaciji Udruge za celijakiju Primorsko-goranske županije, dana 18.05.2016. u 18 sati, u Hrvatskoj čitaonici Trsat održana je premijera dječje predstave "Bez glutena, molim!" i prezentacija trećeg edukativnog naslova "Tisuću lica celijakije".

 

Dječja predstava nastala je u suradnji s Ri-teatrom autorice Marine  Milinović koja tematizira celijakiju u razdoblju djetinjstva. Predstava ima za cilj na zabavan način educirati djecu predškolske dobi i razredne nastave te ih upoznati s posebnošću bezglutenske prehrane i odaslati jasnu poruku kako različitost nije mana!

 

Treći edukativan naslov "Tisuću lica celijakije" dio je četverogodišnjeg projekta kojeg provodi Udruga u cilju edukacije i podizanja svijesti o celijakiji kao posebnoj potrebi u sklopu kojeg su do sada realizirana dva naslova " Bez glutena, molim!" i "Lana tinejdžerica- odrastanje bez glutena".  Ova je knjižica nastala u suradnji s našim vrsnim stručnjacima iz područja zdravstva (prof. dr.sc. Brankica Mijandrušić- Sinčić, gastroenterologinja KBC Rijeka; Maja Obrovac,  dipl. ing. preh. tehn.nutricionista i voditeljica prehrane KBC Rijeka, prof.dr.sc. Goran Palčevski ravnatelj Dječje bolnice Kantrida, mr. Ivana Frančula psihologinja Dječje bolnice Kantrida,mr. Vedrana Podobnik, dipl. sanit. ing. voditeljica Odsjeka za hig. - epidemiološki nadzor i uzorkovanje NZZJZ PGŽ) koji već dugi niz godina pomažu Udruzi u provođenju različitih aktivnosti. Njezina je posebnost u tome jer ćemo po prvi puta na jednom mjestu naći objedinjene, vrlo važne informacije o celijakiji i njezinoj povezanosti s drugim autoimunim bolestima, bezglutenskoj prehrani, zakonske okvire koji određuju sigurnu proizvodnju i postupanje s hranom bez glutena  kao i psihološki utjecaj doživotne bolest. Knjižica je namijenjena općoj odrasloj populaciji, zdravstvenim radnicima kao podsjetnik na promišljanje o bolesti i kada ne postoji jasna klinička slika, a naročito će biti korisna hoteljerima i ugostiteljima koji bi trebali razumijeti termin bezglutenska prehrana kao lijek za osobe oboljele od celijakije:  Iz ovih je razloga, a na inicijativu Udruge oboljelih od celijakije Pgž i pod budnim okom Zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Kroasana Opatija razvila prvu hrvatsku liniju bezglutenskih pekarskih i slastičarskih proizvoda RICA.

 

U RICA škrinjici nalazi se preko trideset različitih vrsta sigurnih gluten free proizvoda, a pet najprodavanijih ponosno nosi plavu markicu sigurnosti, odnosno jamstveni žig „gluten free" ZZJZ PGŽ. 

 

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Grada Rijeke- Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb te sponzorskim sredstvima tvrtki koje doprinose razvoju cjelokupne društvene svijesti ( Ina d.o.o., Schar).

Po završetku edukativnog djela, Kroasana Opatija priredila je domjenak na kojemu su posjetitelji imali priliku kušati brojne Rica bezglutenske delicije.